ALS AMATEURTRAINER : EEN BEETJE HUUB STEVENS EN EEN TIKJE LOUIS VAN GAAL.
 
Door (copyright) Jack Huntjens.
 
Heden overleed op 73-jarige leeftijd de in Brunssum woonachtige oud-Hoofdklasse-amateurtrainer Math Schaepkens,. De bevlogen amateurtrainer die ooit door Limburgs Dagblad-journalist Harry Muré in een interview van d.d. december 1994 werd getypeerd als zijnde: “Een beetje Huub Stevens en een tikje Louis van Gaal”. Na het overlijden van de 75-jarige Wim Vrösch op 5 februari 2021 verliest de Limburgse voetbalwereld, met het overlijden van Math Schaepkens in een zeer kort tijdsbestek een tweede amateurtrainer van allure
Math Schaepkens werd geboren in januari 1948 te Heilust/Kerkrade als zijnde de oudste telg van het echtpaar Peter Schaepkens en Maria van Gemert. De geboren en getogen Heidsjer begon zijn actieve voetbalcarrière bij VV Heilust, alwaar hij eind jaren zestig in de hoofdmacht van de amateur-2e klasser VV Heilust o.a. samenspeelde met Herbert Kriescher (Allemania Aachen/Roda JC), Hub Deswijzen, Dré Somers, Hein Vinders, Ronnie van der Kruk en zijn neven Wiel en Jo van Gemert.
Op zondag 5 september 1971 liep de 23-jarige Math Schaepkens in de competitiewedtrijd VV Waubach-VV Heilust (einduitslag 1-1), waarin hij zelve in de eerste helft een treffer voor Heilust deed scoren bij een ongelukkige botsing in het prille begin van het seizoen een beenbreuk op.
Na een succesvol verlopen revalidatie verkast de 27-jarige Math Schaepkens, in het seizoen 1974-1975 ,na 6 jaren in de hoofdmacht van de 3e Klasser VV Heilust te hebben gespeeld, naar de Kerkraadse 2e klasser VV Chevremont. In totaal zal hij aldaar 3 seizoenen (t/m seizoen 1976-1977) in de hoofdmacht van VV Chevremont uitkomen. Zijn actieve voetbalcarrière beeindigde Math Schaepkens uiteindelijk bij VV Treebeek.
Eind jaren zeventig maakte de voetballer Math Schaepkens, reeds in het bezit van de trainerspapieren zijn overstap naar het trainersgilde. Het trainersgilde welk hij uiteindelijk in totaal 35 jaar trouw zou blijven. Zijn eerste club was hierbij BVC’28 Bingelrade. Om vervolgens in het seizoen 1981-1981 als zijnde opvolger van Adam Fischer zijn trainerscarrière voor twee seizoenen te vervolgen bij de 4e klasser VV Chevremont. In oktober 1982 slaagde Math Schaepkens te Zeist voor het trainersdiploma Oefenmeester I (hulptrainer Betaald Voetbal). Hij deed dit samen met de oud-Eredivisie-doelmannen Piet Schrijvers en Nico van Zoghel. Na twee seizoenen Chevremont volgden twee seizoenen als trainer bij de Brunssumse 2e klasser RKBSV om vervolgens via één seizoen SV Heerlen (Eerste Klasse) – seizoen 1985-1986 in maart 1986 een verbintenis te tekenen bij de Brunssumse Hoofdklasser SV Limburgia. Na drie seizoenen te Brunssum volgden een drietal seizoenen bij SVN te Nieuwenhagen. De club met welke hij in het seizoen 1990-1991 een kampioenschap vierde in de 1e Klasse F en hiermede SVN terugbracht naar de Hoofdklasse van het Limburgse voetbal. In het seizoen 1994-1994 keerde Math Schaepkens voor een tweede keer terug naar SV Limburgia . Na zijn tweede periode bij SV Limburgia vervolgde Math Schaepkens zijn trainerscarrière nog verder bij UOW’02, SV Simpelveld om uiteindelijk in mei 2012 op 64-jarige leeftijd zijn 35-jarige trainerscarrière te beëindigen in Sportpark Bandert bij RIOS’31 te Echt.
Math Schaepkens is de vader van de oud-voetballers Ralph en Maurice Schaepkens en is de acht jaar jongere neef van de welbekende oud-Rapid JC/Limburgia-semiprof Theo van Gemert. De oud-semiprof die door een zwaar ongeval op 29-jarige leeftijd een professionele carrière deed starten als zijnde opera-zanger bij het operahuis te Wuppertal.
Math Schaepkens, rust zacht.