PERSBERICHT

 ‘Victorie in de Mijnen – 70 jaar na het landskampioenschap van Limburgia’

In 1950 zorgde de mijnwerkersploeg van Limburgia uit Brunssum voor een daverende verrassing in het Nederlandse voetbal. De ploeg uit Brunssum werd kampioen van Nederland, met een sensationele 0-6 overwinning op Ajax in de laatste competitieronde. Het was het begin van de opmars van de Limburgse ploegen voor een periode van bijna 20 jaar topvoetbal in Zuid-Limburg. Het verhaal van het kampioenschap van Limburgia, dit jaar precies 70 jaar geleden, was het verhaal van het geld dat in die jaren werd verdiend in de mijnen.  Want door die mijnen was er veel geld en werk in Zuid-Limburg, er was optimisme, de mensen zochten nieuw vertier en ze kregen het op een presenteerblaadje aangeboden: topvoetbal voor het grote publiek. De club uit Brunssum speelde hierin een centrale rol. Limburger én De Volkskrant-journalist Willem Vissers reisde af naar de Parkstad regio en ging op zoek naar de verhalen achter dit voetbalsprookje

Een maatschappelijk voetbaldocumentaire op L1 TV én FOX Sports
Om het  landskampioenschap van 70 jaar geleden te herdenken, wordt er momenteel een documentaire gemaakt die door L1 en FOX Sports eind november 2020 worden uitgezonden. De documentaire wordt geproduceerd door Dutch Angle TV Productions en RMO International i.s.m. L1 en in opdracht van BSV Limburgia.

Victorie in de Mijnen wordt uitgezonden op FOX Sports  en L1 TV
dinsdag 17 november 2020 20:30 (FOX Sports 1)
vrijdag 20 november 2020 18:30 (L1 TV)
vrijdag 20 november 2020 23:00
zaterdag 21 november 2020 19:00
zaterdag 21 november 2020 22:30

Uitgestelde première in de ‘Brikke Oave’:
Om het landskampioenschap te herdenken en de documentaire in première te laten gaan stond er een première avond gepland op vrijdag 20 november. Op een later tijdstip – zodra de Covid 19 maatregelen dit toelaten – zullen wij hiervoor alsnog een avond inplannen. Op dat moment niet meer als première maar om stil te staan bij deze unieke prestatie.