Uitstapje spaarclub Rood Blauw

      Geen reacties op Uitstapje spaarclub Rood Blauw

Uitstapje Spaarclub Rood Blauw
Zaterdag 24 juni was het dan weer zover. Het jaarlijkse uitje van de Spaarclub Rood Blauw. Het bestuur van de spaarclub onder de bezielende leiding van voorzitter/penningmeester Guus Daemen had weer een mooi dagprogramma in elkaar gezet voor het jaarlijkse spaarclub uitje. Dit keer stond er een bezoek aan de mijn van Blegny op het programma: http://www.blegnymine.be/nl. Gevolgd door enkele uren vrij vertoeven in Luik: http://www.liege.be/tourisme-nl. Daarna een 3 gangen diner in Café-Restaurant Bergzicht: http://www.bergzicht-vijlen.nl/. Klokslag 08.00 uur vertrok de bus met 35 goedgemutste deelnemers naar Blegny. De bus was weer gevuld met de jaarlijkse ‘Usual Suspects’ en enkele nieuwe aanwinsten. Het beloofde weer een gezellig, lang, zwaar dagje te worden.

Mijn Blegny

Na een reis van ongeveer 1,5 uur kwamen we aan bij de mijn van Blegny. Allereerst werd er een eerste schifting gemaakt. De claustrofobische dames die niet de mijn in wilden/durfden, werden als ‘het kaf van het koren’ gescheiden en mochten zich gaan vermaken op het terras van de op het mijn terrein gelegen taverne. Na afloop rees overigens toch een beetje de vraag bij enkele mannen van betreffende dames of het daadwerkelijk claustrofobie betrof of eerder alcoholisme, gezien de vele lege drankglazen die op de terras tafeltjes van de dames bij terugkomst van de rondleiding te bezichtigen vielen. Maar dat even terzijde….
Spaarclub voorzitter Guus Daemen meldde zich na deze eerste schifting vervolgens bij de receptie en niet veel later mochten we met zijn allen plaatsnemen in een bioscoop, alwaar een film van ongeveer 15 minuten werd getoond over hoe steenkool ontstaat en een stuk geschiedenis van de mijnen in België algemeen. Zeer interessant en leerzaam. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst en kreeg iedere groep een Nederlandstalige mijngids, annex cabaretier. Deze dubbelrol bleek een gouden greep en zorgde voor grote hilariteit tijdens de rondleiding tussen de zeer serieuze zaken door.

Spaarclub Rood Blauw Koempel Team 2:

 

Spaarclub Rood Blauw Koempel Team 2:

Het werd een hele interessante en indrukwekkende rondleiding. Mede ook dankzij de zeer kundige en heldere uitleg van onze gids. Ik kan werkelijk eenieder aanraden die daar eens in de buurt is een rondleiding te boeken. Wellicht heeft iedereen wel eens vroeger van zijn grootouders of ouders gehoord hoe het werken in een mijn was. Maar je hoort en ziet tijdens deze rondleiding dingen die je werkelijk zullen verbazen als je er een beeld en ook geluid bij krijgt dan. Wat een barre omstandigheden daar. Er waren zelfs tijden dat er ook kinderen, vrouwen en ook paarden in de mijnschachten moesten werken. Dit was op diverse foto tentoonstellingen bij de rondleiding te zien. Te bizar voor woorden. En mocht er te weinig tijd zijn vanwege gevaar om zowel kinderen als paarden uit de mijn te redden, dan werd zonder pardon gekozen voor het redden van de paarden, die waren immers duurder. Om maar even het tijdsbeeld te plaatsen………

Toen was er ook nog geen Arbo dienst zoals we die nu kennen. Zie hieronder 2 foto’s onder wat voor omstandigheden men (vaak liggend, in hellingen van 45 graden of meer) moest werken met een boorhamer om steenkolen uit de muur te kappen. Daarnaast maakten de boorhamers en de andere apparatuur daar een dusdanig lawaai, dat kun je je gewoon niet voorstellen. Gehoorbescherming was er destijds ook niet. Alsof er straaljagers 5 meter boven je hoofd scheren, of je in een discotheek voor een speaker gaat staan. Doofheid was dan ook daar schering en inslag bij de Koempels. Daarnaast rammelde je alle kanten op bij het gebruik van deze boorhamers. Sjef Claus had de eer om even een grote boorhamer ter demonstratie te hanteren bij de rondleiding. Sjef schijnt nu nog thuis door het huis te stuiteren…. Gelukkig was Sjef al een tijdje gestopt met roken, want zijn pakje shag zou zeker uit zijn broekzak getrild zijn en kwijtgeraakt tussen de steenkolen. Rookverslaafden en het verlies van hun sigaretten, you get the picture….

Ik vermoed dat de termen RSI en Burn-out toen overigens ook nog niet bestonden………… Wat Burn-out betreft, die term kende men wel in een andere context. In de mijnen was er altijd gevaar op explosies. Maar het betreffende gas kon men niet ruiken of zien. Later werd dat getackeld met het meenemen van kanaries in de mijn. Als die opeens stopten met krakelen en van hun stokje gingen dan was het alarmfase 1 en wegwezen. Weer later had men daar speciale waarschuwing lampen met bepaalde filters voor uitgevonden, aan de hand van de kleur en grootte van de vlam wist men wanneer het tijd werd om stante pede af te taaien.

Maar voordat men op het idee kwam om met kanaries naar beneden te gaan, had men ook een aardig effectief middel om voor mijngas gewaarschuwd te worden. Ter dood veroordeelde criminelen kregen de keus: of de direct dood in. Of zo nu en dan met een fakkel voorop lopen in een mijnschacht om op mijngas te ‘controleren’. Indien er mijngas was, dan was er direct sprake van een letterlijke Burn-out van de betreffende ter dood veroordeelde crimineel. In het bedrijfsleven kwalificeert men dat als een Win-Win situatie…..

Vroeger werd de steenkolen dus emmer per emmer min of meer door de kinderen en vrouwen vanuit de mijn naar buiten getransporteerd. Toen kwamen er de paarden met wagonnetjes erachter, en daarna de treintjes. Tijdens de rondleiding kom je ook in aanraking met allerlei technische vooruitgang en hulpmiddelen gedurende de tientallen jaren van de mijnen. Zoals gezegd, zeer interessant allemaal. Groot respect voor de mensen die daar ooit hebben moeten ‘sjravelen’ en we mogen denk ik blij zijn dat we met zijn allen iets later geboren zijn dan ten tijde van de dagen van de mijnen. Voor de mensen die echt denken en menen dat ze het momenteel heel erg slecht hebben, zou ik zeggen: boek excursietje naar de mijnen van Blegny. Dat plaatst waarschijnlijk dan een en ander in een bepaald perspectief en geeft enig relativeringsvermogen.

Na deze fantastische en zeer indrukwekkende rondleiding, was er ook voor de ‘Koempels’ nog even tijd om een drankje te nuttigen in de Taverne, alvorens de bus naar Luik zou vetrekken. Het Jupilerke van het vat smaakte de meeste ‘Koempels’ dan ook zeer goed na gedane zware arbeid in de mijn. We hadden toch zomaar even een dikke 3 kilometer afgelegd waarschijnlijk met een stuk of 120 hoogtemeters in totaal. Het verloren vocht moest aangevuld worden.
Luik
Tegen 12.15 uur vertrok de bus vervolgens van Blegny naar Luik. Na een kort ritje van ongeveer 20 a 30 minuten werd de meute in Centrum van Luik gedropt. Rond 16.45 zou de bus ons dan daar weer oppikken en zouden we naar Vijlen doorreizen. In Luik was er verder geen officieel programma, eenieder kon en mocht zijn eigen ding doen. De hele meute splitst zich dan in wat groepjes en meestal worden er voor 3 activiteiten gekozen:
1. Bezoeken plaatselijke musea: https://www.tripadvisor.nl/Attractions-g188655-Activities-c49-Liege_Liege_Province_The_Ardennes_Wallonia.html. Dit is veruit de meest populaire bezigheid van de meeste spaarclubleden tijdens zo’n tripje. Meestal ‘bezondigen’ zich er zo’n 70% van de spaarclubleden hieraan enkele uurtjes tot vertrek van de bus.
2. Winkelen/Shoppen. Dit is de op 2 na meest populaire bezigheid. Helemaal als er in de plaats van bestemming ook nog een Primark is: https://www.primark.com/nl/winkel/liege. Hier kunnen we een percentage van 20% van de spaarclubleden aan koppelen ongeveer.
3. En de laatste 10% kenmerkt zich in een combinatie van Shoppen en Musea. In Luik is er ook een zeer mooi bier museum, waar je ook bier kunt kopen en proeven. Beerlovers: http://beer-lovers.be

Voor de liefhebber kunnen we na eigen waarneming en proeverij adviseren:
Nummers: 2,4,10,11,12,13,14 waren top. Nummers 1,3,6,7,9 middelmatig. Nummer 8 meer een ‘wijven biertje’ en nummer 5 adviseren we alleen aan Britten (gatver….). Het was een zware opgave om deze lijst binnen 4 uur af te werken, maar we hebben de Nederlandse Vlag hoog gehouden…..

Vijlen: Café-Restaurant Bergzicht
Rond 17.00 uur vertrokken we dan naar Vijlen. Rond 17.30 uur arriveerden we bij Café-Restaurant Bergzicht alwaar we een 3 gangen diner voorgeschoteld kregen. Soepje vooraf, gevolgd door kipfilet in krokant jasje, varkenshaasjes, champignon saus, frietjes en groente. Als dessert nog een ijs. Het smaakte eenieder voortreffelijk. Daarbij werden er ook nog 3 consumpties door de spaarkas gesponsord en kwamen we langzaam aan het eind van een zeer geslaagd tripje. De buschauffeur bracht ons tegen 19.30 uur weer terug naar Brunssum alwaar we iets na 20 uur weer werden afgezet bij het Houserveld. De meesten gingen naar huis. En enkele niet nader te noemen groep ‘Usual Suspects’ zijn blijkbaar daarna nog gesignaleerd bij Café Rumpenerhof tot na 00.15 uur en zelfs nog bij Grand Café Fratteli tot iets tegen 02.00 uur.

Al met al een zeer geslaagde dag dus, waarvoor namens alle deelnemers dank aan Guus Daemen en de overige bestuursleden van Spaarclub Rood Blauw voor de perfecte organisatie. Het blijft natuurlijk altijd moeilijk om weer nieuwe interessante uitstapjes te bedenken en in elkaar te zetten, die binnen reistijd en budget passen en waarvoor ook genoeg animo is. Mochten er dus mensen ideeën hebben voor toekomstige uitstapjes: laat dit gerust aan Guus en zijn team weten. Dan kan dit meegenomen worden in de bestuursvergaderingen van Spaarclub Rood Blauw waarin de uitstapjes besproken en gepland worden.

Mochten er binnen BSV Limburgia nog mensen zijn die ook graag lid willen worden bij de Spaarclub Rood Blauw: Dan kun je informatie opvragen en/of je aanmelden bij een van onderstaande personen. :
Lei Baten Arno Hermans Guus Daemen
Erik Hofman Jan Gulpen Joop Maatje
De eerste lichting nieuwe seizoen 2017/2018 zal overigens zijn: Vrijdag 1 September 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *